Assalamualaikum semuaa..
Selamat hari jumaat…:) disebabkan tersangat-sangat rajin hari ni, so Za nak kongsikan lagi satu resipi favourite Za selain Ayam Rendang Ala Mamak Style..favourite Za disini membawa maksud SEDAP = SIMPLE = SENANG NAK BUAT…bagus tak Za punya ungkapan algebra tewww..ahakkkss:P Za sangat-sangat suka makanan yang simple tapi at the same time sedappp…suka sangattt…
Resipi ni senang je nak masak..Okay, tak nak membebel panjang-panjang..Sila rujuk di bawah berkenaan dengan bahan-bahannya dan cara-cara nak buat sekali ekk…
Bahan-bahan
Bahan A
Bawang besar (dimayang)
Bawang Putih (dimayang)
Bunga Lawang
Kulit Kayu Manis
Bunga Cengkih
Bahan B
Rempah Kurma (1 sudu besar)
Rempah Sup (2 sudu besar)
Bahan-bahan lain
Daging
Air
Daun Pandan
Lobak Merah (dipotong dadu)
Ubi Kentang(dipotong dadu)
Kiub Pati Daging
Cara-cara
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bahan-bahan A
- Masukkan Bahan B (rempah+sedikit air), masukkan daun pandan.
- Masukkan daging, kemudian tutup kan periuk selama lebih kurang 5-10 minit.
- Tambahkan air secukupnya.
- Masukkan kiub dan masukkan ubi kentang dan lobak merah.
- Biarkan mendidih seketika.
- Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba ye…sori la pic tak ada..nanti kalau Za ingat nak amik gambar Za serta kan sekali ek..nanti Za update entry ni, okay!!!:)
No comments:
Post a Comment